Зубні імпланти

21 лютого 2017, 11:27

Що таке зубні імплантати?

Анатомічно зуб складається з коронки і кореня.

Коронка зуба — це та частина, яка знаходиться над яснами. Корінь зуба знаходиться в товщі кістки щелепи.

Коли з якихось причин людина втрачає зуб, в щелепі утворюється дефект, стоматолог повинен вирішити питання про адекватне заміщення цього дефекту. Для вирішення цього завдання найбільш ефективним методом є імплантація. Зубні імпланти складаються з двох частин: самого імпланту, який вводиться в кісткову тканину щелепи, і абатмента.

Абатмент — це фіксована до імпланту структура, до якої в свою чергу прикріплюється коронка, що несе конструкцію протеза або сам протез.

Зубні імпланти вводяться в кісткову тканину замість втраченого зуба і залишаються на найближчі 3-4 місяці або півроку. Цей час необхідний для загоєння імплантату з кістковою тканиною. Цей процес називається остеоінтеграція. В даний час основними матеріалами, що використовуються для виготовлення імплантатів, є промислово чистий титан, титан-алюмінієвий сплав. Доведено, що єдиним матеріалом, який демонстрував біосумістність в ході довготривалих досліджень і зростається з кісткою, є титан.

Він ще і є ідеальним біосумісним матеріалом. Імплантація зубів проводиться в стоматологічному кабінеті під місцевою анестезією.

Процес імплантації зубів

Процес імплантації зубів включає в себе хірургічний і ортопедичний етапи. Перш ніж почати лікування,стоматолог повинен зібрати загальномедичний і стоматологічний анамнези пацієнта. Проводиться рентгенологічне обстеження, огляд м'яких і твердих тканин порожнини рота, оцінюється щільність кістки, гігієна порожнини рота тощо. Ця інформація дуже цінна для підготовки плана лікування і допомагає оцінити загальний стан здоров'я і стан порожнини рота.

Етапи імплантації зубів

Імплантація зубів включає в себе 3 етапи.

Перший етап — це хірургічна операція, яка включає в себе впровадження імплантату в кістку щелепи. Хірургічна операція виконується в стоматологічному кабінеті під місцевою анестезією. Під час цієї операції в щелепі утворюється кісткове ложе і в нього вкручується імплантат.

Імплантати встановлюються атравматично, акуратно працюючи з кісткою. Це втручання набагато менш травматичне, ніж видалення зубів мудрості.

Після установки імплантатів в кістку, вони повністю закриваються слизовою оболонкою і не мають контакту з ротовою порожниною. Після виконаної операції наступає період загоювання, який приблизно триватє від 3-4х місяців до півроку. У цей період відбувається загоєння імплантату в кістку, цей процес називається остеоінтеграція.

Другий етап імплантації зубів — це мікрооперація в області встановленого імплантату. На цьому етапі розкривають і прикручують в імплантат головку (формувач ясен), яка виступає в порожнину рота.Через кілька днів формувач ясен видаляється і на його місце встановлюється титановий абатмент. Через один — два тижні приступають до наступного етапу лікування — виготовлення зубного протеза. Третій етап називається ортопедичним, виготовляється зубна коронка. Після встановлення абатмента, знімаються відбитки з зубних рядів. На підставі цих відбитків виготовляються моделі зубних рядів, за якими і виготовляється штучна коронка, обрана під колір зубів пацієнта.

Що таке остеоінтеграція?

Після виконаної хірургічної операції імплантати залишаються в товщі щелепи на 3-4 місяців або півроку. У цей період відбувається загоєння імплантату в кістку, інакше цей процес називається остеоінтеграція. Остеоінтеграція — це біологічне явище, що означає зрощення імплантата з живою кісткою. На цьому етапі знову кісткова тканина проростає в поверхню імплантату, виходить гарне скріплення між імплантатом і кісткою. Мінімальний період загоєння імплантату на нижній щелепі 3 місяці, на верхній щелепі 6 місяців. Справа в тому, що в нижній щелепі структура кісткової тканини більш щільна, тому процес загоєння швидкий. У верхній щелепі структура кісткової тканини більш пориста (через наявність численних повітроносних шляхів), тому процес загоєння триває повільно.

Щелепа складається з двох шарів: кортикальной (зовнішньої) пластики і губчастої речовини (внутрішній шар). Компактна пластинка оточує губчаста речовина, яке знаходиться в центральній частині.

Щоб процес остеоінтеграції проходив адекватно, і вийшло хороше зчеплення між імплантатом і кістковою тканиною, потрібна достатня кількість і гарна якість кістки.

Важливим фактором для загоєння імплантату є щільність кістки.