Зубна нитка чи міжзубний йоржик: що обрати?

10 квітня 2020, 14:35

Ретельна гігієна = зубна паста + щітка + ???

Що ж обрати: зубна нитку vs йоржик?

Для того, щоб зробити правильне доповнення, наведемо декілька аргументів, а ви вирішуйте для себе.



1. Спочатку познайомимось.

Зубна нитка виготовлена зі спеціальної нитки (тавтологія, звичайно, виходить, але по-іншому ніяк), покритої воском  чи без нього та просоченої спеціальними розчинами ментолу, що надає відчуття свіжості та чистоти.

Зубний йоржик - дуже схожий за своєю будовою на йоржик для миття дитячих пляшечок, але мініатюрний.

Він має малесенькі щетинки, які можуть закриватися і розкриватися як парасолька, коли потрапляють у проміжок між зубами, і очищувати найвіддаленіші куточки.

2.Негативні наслідки при неправильному використанні

Якщо користуватися зубною ниткою досить інтенсивно, нитка може врізатися у ясна і інколи навіть травмувати їх.

Ушкодження ясен призводить до подальшого інфікування, оскільки бактерії мають змогу проникати всередину і там “хазяйнувати”.

Правильно підібраний по розміру йоржик ретельно вичищатиме без пошкодження. Розмір та вид йоржику допоможе підібрати лікар-стоматолог



3. Ефективність чищення 

Зубна нитка не завжди ефективна, оскільки нею можна ретельно очистити лише проміжки передніх зубів.Усі інші зуби анатомічно сформовані так, що проміжки між ними фізично нереально очистити за допомогою нитки. Справа в тому, що бокові поверхні зубів вгинаються всередину, тому нитка натягується над “нічим”.

Відмінність дуже добре видно на фото.

Зубні йоржики є прямі та кутові. Тому ними надзвичайно зручно користуватися в усіх ділянках.

Йоржики доступні окремо у різних розмірах, відповідно до Ваших потреб і виготовлені з особливо тонких волокон.

Довгі щетинки дістаються кожного критичного куточку і міжзубного проміжку, очищуючи ці ділянки м`яко і без ушкоджень. При правильному використанні, вони запобігають появі неприємного запаху з ротової порожнини, виникненню карієсу на бокових зубах і пародонтиту.

4. Зручність у використанні

До нитки вже більшість звикли та навіть навчилися правильно користуватися.

Щодо йоржика: іноді здається, що користування ним це боляче чи неприємно. Але сумніви розвіюються вже після перших спроб. І той ефект, який ви відчуєте чи побачите (навіть після найретельного чищення щіткою після використання йоржиків можуть з міжзубних проміжків видаляються залишки їжі) змотивує на міцну й довготривалу щоденну дружбу з ними.



Буває так, що ви заспокоюєте себе хибною думкою про те, що усе робите правильно і підтримуєте ретельну гігієну ротової порожнини. А насправді...Захворювання ясен та зубів та їх ускладнення  можуть виникнути внаслідок неналежної гігієни ротової порожнини і призвести до неминучої втрати зубів, навіть через десятиліття.

З відео ви можете дізнатися, які засоби гігієни ефективні та як їх підібрати.


 

В будь-якому разі, якщо виникнуть додаткові запитання, на всі ви можете отримати відповідь у свого лікаря-стоматолога.