Вініри

21 лютого 2017, 11:25

Зубні вініри

Вінір — це стоматологічний термін, синонімом якого в українській мові є слово облицювання.

Вінір — тонке облицювання товщиною 0,5-0,7 мм, що покриває передню поверхню зуба, тим самим, покращуючи його косметичний вигляд.

Порцелянові вініри — одне з останніх досягнень сучасної стоматології. У цьому розділі ви можете дізнатися, що таке вініри, в яких випадках вони використовуються, переваги і недоліки вінірів, процес виготовлення, догляд за ними

В яких випадках використовується фарфоровий вінір

Методика облицювання передньої поверхні зубів виникла як альтернатива суцільнокерамічним коронкам. Порцелянові вініри більш прості у виготовленні, технологічні і вимагають набагато менше часу для виготовлення.

Порцелянові вініри виготовляються непрямим методом, тобто процес відновлення зуба вініром містить лабораторний етап — вони виготовляються поза порожниною рота в зуботехнічній лабораторії. Вони використовуються для поліпшення зовнішнього вигляду зубів, які частково втратили колір, стерлися або мають неправильне положення.

За допомогою вінірів можна:

1. Відновити вроджені та набуті дефекти емалі зубів.

- флюорозні плями

- тетрациклінові зуби

- зуби, потемнілі в результаті травми або лікування кореневих каналів старими методами

2. Виправити пошкодження, що утворилися на емалі

3. Виправити неправильну форму зуба.

4. Відновити колір старих пломб

5. Виправити наявність між зубами проміжків (діастема, трема)

Переваги порцелянових вінірів

Вініри, в порівнянні з іншими видами стоматологічних реставрацій, мають дві основні переваги:

- на фарфорових вінірах не буває плям

- порцелянові вініри надають зубу природній вигляд

Чому на фарфорових вініра не буває плям?

Раніше в стоматології для здійснення естетичних реставрацій використовувалися різні матеріали. Вони мали один істотний недолік - зміна кольору, поява плям. Це було пов'язано з тим, що ці матеріали були проникні. При вживанні в їжу продуктів харчування, що володіють фарбувальними властивостями (чай, кава, вино, тютюн) змінювався колір цих реставрацій, з'являлися плями на зубах. У порівнянні з цими матеріалами, порцелянові вініри мають перевагу, томущо поверхня вініра - це кераміка, а вона гладенькам і не проникна. Тому на поверхні вініра НЕ буде плям.

Як порцелянові вініри надають зубу натуральний вигляд?

Одна з головних властивостей емалі зуба — прозорість. Це означає, що при потраплянні світла на поверхню емалі, він не відразу відбивається, а частково проникає вглиб емалевого шару. Потім це світло відбивається від непрозорого шару зубної тканини, що знаходиться під емалевим покриттям. Ця прозорість емалі надає зубу характерний зовнішній вигляд. Раніше для поліпшення зовнішнього вигляду зубів використовувалися матеріали, які були непрозорі, тобто при відновленні зубів цими матеріалами не забезпечувалася прозорість. Тому світло не могло проникнути в зубні тканини глибоко, і відразу відбивалося від поверхні цих матеріалів. Таким чином, ці матеріали не забезпечували повної схожості з натуральним зубом, а лише покращували зовнішній вигляд зуба. Порцелянові вініри в порівнянні з тими матеріалами володіють повною прозорістю, тим самим, порцелянові вініри забезпечують повну схожість з натуральним зубом. Світло, що падає на поверхню вініра, може проникнути на певну глибину всередину порцеляни, а потім відбиватися від зубних тканин. Тому вінір нічим не відрізняється від сусідніх зубів.

Процес виготовлення фарфорових вінірів

Процес виготовлення фарфорових вінірів вимагає два візити до стоматолога. Під час першого візиту здійснюється підготовка зуба, зняття відбитка, вибирається колір фарфорового вініра, встановлення тимчасового вініра. Під час другого візиту встановлюється фарфоровий вінір. Між цими візитами зазвичай проходить один тиждень. За цей проміжок часу в зуботехнічній лабораторії зубний технік виготовляє вінір.

Препарування зуба під фарфоровий вінір

Щоб фарфоровий вінір був досить міцним, він має певну товщину. Тому видаляється шар емалі відповідний товщині майбутнього винира. Мінімальна товщина винира приблизно становить 0,5-0,7 мм, що дозволяє не видаляти занадто багато емалі, і забезпечує хорошу міцність і стабільність вініра.

Отримання відбитку. Після видалення шару емалі, що відповідає товщині майбутнього винира, стоматолог приступає до отримання відбитка з зубів пацієнта. Відбиток отримують спеціальними відбитковими матеріалами, найчастіше це паста. Паста вводиться в спеціальну ложку і поміщається на зуби на кілька хвилин для її затвердіння. Після затвердіння відбиткова паста з ложкою знімаються з зубів. Потім отримані відбитки відправляються в зуботехническую лабораторію. Зубний технік в лабораторії за отриманими відбитками відливає гіпсову модель. Гіпсова модель — точна копія зубів пацієнта.

Зубний технік виготовляє вінір таким чином, щоб він точно підійшов до гіпсової моделі.

Вибір кольору фарфорового вініра

Стоматолог вибирає відтінок фарфорового вініра схожий з відтінком сусідніх зубів. Для цієї мети зазвичай використовується набір невеликих фарфорових пластинок у формі зуба, кожна платівка має свій колір. Цей набір називається таблиця кольорів. З цього набору стоматолог вибирає зразки різних забарвлень і прикладає їх до того місця, де буде стояти вінір.

Виготовлення тимчасового винира

Зазвичай на виготовлення вініра в лабораторії йде 1-2 тижні. На цей проміжок часу стоматолог виготовляє тимчасовий вінір, який він робить сам в стоматологічному кабінеті під час першого візиту пацієнта. Оскільки з зуба видалено певн кількість емалі, його зовнішня поверхня може виявитися шорсткою на дотик . Також пацієнт може відчути, що на зубі утворився гострий виступ або кут. Після видалення шару емалі зуб може стати більш чутливим до холодного та гарячого.

Встановлення фарфорового вініра

Перед тим як встановити фарфоровий вінір на місце, стоматолог оцінює, наскільки щільно він прилягає до зуба, перевіряє форму і колір вініра. Для цього стоматолог прикладає вінір на зуб, відзначає недоліки, знімає вінір, підганяє його і усуває недоліки, потім знову прикладає до зуба — і так до тих пір, поки вінир не буде точно охоплювати зуб.

Обов'язково перевіряється прикус — наскільки правильно вінір стикається з іншими зубами в роті. Після того, як стоматолог переконується в тому, що вінір щільно охоплює зуб, має правильну форму і відповідає по кольору сусіднім зубам, приступає до цементування вініра. Для цього спочатку потрібно очистити вінір і зуб.

Після цього обробляється емаль зуба спеціальним гелем. Протравлювання емалі зуба робить поверхню шорсткою, що і підвищує міцність прикріплення вініра до зуба. Після протравлювання шару емалі зуба на вінір і на зуб наноситься цемент.

Після цього вінір прикріплюється на зуб.

Після прикріплення вініра на зуб спеціальним інструментом стоматолог видаляє надлишки цеиенту з- під винира.

І ось фарфоровий вінір прикріплений до зуба.

Протипоказання для виготовлення вінірів

Основними протипоказаннями для виготовлення вінірів є:

- Хворі зуби

- Ослаблені зуби

- Зуби з недостатньою кількістю емалі

- Бруксизм (звички сильно стискувати зуби або скреготати ними)

- Зуби, що прорізаються

- Прямий прикус

Порцелянові вініри не рекомендуються встановлювати на уражені карієсом зуби і при захворюваннях пародонту (хвороба ясен). Спочатку слід повністю вилікувати ці захворювання, а потім можна приступити до установки вінірів. Якщо значна частина зубної тканини зруйнована в результаті карієсу або поломки, або стоїть велика пломба, то в таких випадках не бажано встановлювати порцелянові вініри. Тому що такі зуби вже втратили велику кількість твердих тканин, а порцелянові вініри істотно не підвищують міцність зуба. Для відновлення таких зубів ідеальним є зубна коронка. На тих зубах, які втратили з якихось причин товщину емалі, не бажано встановлювати вініри. Порцелянові вініри встановлюються тільки на шар емалі. Якщо товщини емалі на передній поверхні недостатня, то неможливо забезпечити гарну міцність. Бруксизм — це звичка сильно стискувати зуби або скреготати ними. При бруксизмі встановлення фарфорового вініра протипоказано. Оскільки при стісківанні або скреготі утворюються сили, які можуть з легкістю зламати вінір.

Недоліки порцелянових вінірів

Один з головних недоліків вінірів це те, що вони ламаються. Коли вінір ламається, його неможливо відновити. В цьому випадку єдиним виходом є заміна на новий. Якщо вінір просто зіскочив з зуба, існує можливість заново приклеїти його до зуба. Коли вінір зіскочив від зуба, щоб дізнатися чи залишився вінір цілим, потрібно подивитися яку він мав форму. Зазвичай вінір має закруглену і симетричну форму. Можна також оглянути зуб, від якого відшарувався вінір, якщо на зубі побачите частину вініра, то, без сумніву, вінір зламався. А якщо вінір залишився цілим, то можна відвідати стоматолога, тому що можливо вдасться закріпити його на зуб.

Догляд за фарфоровими вінірами

При дотриманні правил гігієни і періодичних оглядів стоматологом, вінір може служити більше десяти років. Термін служби вінірів залежить від того, як буде пацієнт доглядати за ними. Для правильного догляду за порцеляновими вінірами, стоматолог дає деякі рекомендації. Зуби з фарфоровими вінірами, як і звичайні зуби, потрібно ретельно, щодня очищати зубною щіткою і ниткою. Дотримання правил гігієни зводить до мінімуму скупчення зубного нальоту, ризик виникнення карієсу. Вініри, звичайно, не піддаються карієсу, але карієс може виникнути в тих частинах, які ним не покриті.

Порцелянові вініри, ми знаємо, призначені для поліпшення зовнішнього вигляду зуба. Вони не можуть чинити опір значним навантаженням або силовим діям. Щоб виключити надлишкові силові дії, потрібно відучитися від звички гризти нігті, відкривати зубами пляшки тощо. Ці силові дії можуть призвести до поломки або зсуву вініра. Рекомендується утриматися від вживання у великих кількостях чаю, кави, червоного вина.