Лазерна стоматологія

9 травня 2019, 15:16

Лазерна стоматологія відкрила нові можливості лікування та профілактики карієсу, лікування захворювань ясен, хірургічних операцій на твердих і м”яких тканинах.

Лазер - це абревіатура від англійського Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Перекладається як “Посилення світла шляхом стимульованого випромінювання”.

За півстоліття з моменту винаходу лазери різних видів знайшли застосування в широкому спектрі напрямків, від медицини до цифрової техніки. 



Так що ж таке лазер, який принцип його дії, і для чого він потрібен?

Якщо говорити простими словами, то  лазер - це слабкий потік світла, що в середовищі посилюється, причому не хаотично, а в одному заданому напрямку. В результаті утворюється промінь вимушеного випромінювання.

Принцип дії лазеру наступний: потужний потік лазерної енергії впливає на живий організм шляхом теплової механічної та електричної дії, ніби “пропалюючи” основу, на яку він спрямований.

Чи шкідливий лазер?

Пацієнти часто цікавляться, чи може лазер нашкодити їхньому здоров”ю? Щоб відповісти на це запитання, звернемося до фізики і виміряємо довжину світлової хвилі. Лазер, що використовується в стоматологічній клініці “ЛЄВІКА” має довжину 980 нмк . Якщо ми подивимося в таблицю світлових хвиль, то побачимо, що випромінювання такого лазеру менш шкідливе, ніж  від пульту звичайного телевізора чи мікрохвильової печі. 

У стоматологічній клініці “ЛЄВІКА” спеціалісти користуються діодним лазером Picasso. 



 

Переваги використання лазеру в стоматологічній практиці. 

  • Лазерне опромінення має виражений протизапальний ефект, бактерицидну  та бактеріостатичну дію;
  • Лікування лазером практично виключає крововтрати, сприяє швидшому процесу загоєння, регенерації, попереджує утворення рубців після операцій, оскільки лазер не прорізає волокна як скальпель. Принцип дії інший, він "прорізає" і одразу, ніби "запаює";
  • Данний вид лікування високоточний, виключає можливості пошкодження сусідніх тканин, інфікування області лікування, знищує паразитуючі мікроорганізми;
  • Використання лазера не вимагає анестезії, в основному під час процедури відчувається легке поколювання. Саме тому лазерна стоматологія застосовується при роботі з дітьми;
  • Чимала й значуща перевага - ідсутність післяопераційного болю;
  • Також варто зазначити, що лазер не має протипоказань в застосуванні.

Все це забезпечує комфорт, прогнозованість, результативність лікування для пацієнта і лікаря.

В залежності від характеру лазерного впливу на тканини порожнини рота (параметри лазерного випромінювання – довжина хвилі, потужність, час і режим), його можна використовувати в терапії, пародонтології, хірургії, в якості доповнення традиційних інструментальних методів роботи та медикаментозних методів лікування інфекцій.

Лазерна стоматологія успішно застосовується лікарями нашої клініки у комплексному пародонтологічному лікуванні на будь-яких стадіях пародонтиту, що дозволяє досягнути гарних результатів з мінімальним хірургічним втручанням, скоротити терміни лікування та реабілітації; для обробки ясенного краю, для обробки ерозій, виразок, ран порожнини рота. Крім того лазер широко використовується під час хірургічних операцій, в тому числі пластики вуздечки язика та верхньої губи та інших операцій м”яких тканин.  

Передісторія виникнення лазера

До речі, можливість існування лазерів була передбачена Альбертом Ейнштейном, який ще в далекому 1917 році опублікував роботу, яка говорить про можливість випромінювання електронами квантів світла певної довжини. Це явище було названо вимушеним випромінюванням, але довгий час воно вважалося нереалізованим з технічної точки зору.