Герметизація фісур

21 лютого 2017, 11:24

Герметизація фісур.

Профілактика карієсу є вирішальною для збереження здорових зубів. Зубні сіланти ефективні для запобігання початкових форм карієсу. Герметиками заповнюються всі важкодоступні, глибокі поверхні зуба.

Що таке герметизація фісур?

До деяких поверхонь зуба доступ зубної щітки утруднений через особливості анатомічної будови. Це в основному стосується задніх жувальних зубів (молярів).

На їх жувальній поверхні, між буграми розташовані борозенки фісури. Вони можуть бути вузькими і досить глибокими.

Глибокі фісури створюють бактеріям порожнини рота гарні умови для того, щоб закріпитися. Бактерії, отримуючи цукор цукровмісних продуктів і напоїв, швидко розмножуються і закріплюються як щільна маса, утворюючи зубний наліт. Ці бактерії і виробляють кислоти, які починають руйувати емаль зубів. Зубна щітка не в змозі очистити такі глибокі фісури, так як діаметр щетинки щітки набагато більше самої борозенки і при чищенні до її дна дістатися практично неможливо.

Постійне "недочищення" нальоту призводить до його накопичення і утворення карієсу. Щоб уникнути цього, стоматолог заповнює фісури спеціальним герметизуючим матеріалом.

Цей матеріал (сілант) за рахунок своєї рідкої консистенції при нанесенні на жувальну поверхню зуба заповнить всі важкодоступні, глибокі поверхні і зробить їх більш рівними і гладкими. З такої поверхні наліт вичистити набагато легше і створений таким чином бар'єр перешкоджає проникненню до емалі мікроорганізмів, які виробляють кислоти.

В результаті герметизації фісур, зуби отримують захист від карієсу на багато років.

В якому віці краще герметизувати фісури?

Карієс фісур розвивається в перших кілька років після прорізування зубів. Перші постійні моляри прорізуються в 6-8 років, другі в 12-14 років. Тому герметизація фісур в цьому віці найбільш ефективні, коли зуби ще не уражені карієсом. Такий захист зубів буде корисний людині будь-якого віку, якщо звичайно, ці зуби ще не уражені карієсом, але особливо рекомендується герметизувати фісури дітям.

Крім того, є ще один фактор, що сприяє швидкому руйнуванню фиссур. Справа в тому, що відразу після прорізування зуба емаль фиссур і ямок до кінця не дозріла, кількість в ній мінералів набагато менше, ніж у зуба дорослої людини. Тому такі фісури більш схильні до карієсу, так як вони набагато "м'якші" фиссур "дорослих" зубів. Як правило, фісури дозрівають рікдва потому. Емаль дна глибокої борозенки тонша і її твердість менше, ніж емаль решти поверхні зуба, тому карієс швидше зруйнує тонку емаль такий борозенки.

На яких зубах запечатуються фісури?

Вважається, що герметизація фісур тим успішніше і корисніше, ніж глибше фісури.

По-перше, в глибоких фісурах вище ймовірність розвитку карієсу. По-друге, силант краще проникає у вузькі фісури. Як правило, такі вузькі і глибокі фісури і ямки спостерігаються в задніх зубах (молярах). Тому саме вони першими схильні до карієсу і вимагають створення захисного бар'єру.

Етапи нанесення силанті на поверхню зуба

Технологія нанесення силантів досить проста і абсолютно безболісна. Силант за своїми властивостями схожий на фотополімерні пломби, але більш рідкий. Завдяки своїй підвищеній текучості силант легше проникає у вузькі щілини.

Технологія нанесення Силантьєв

1. Перед герметизацією фісур, стоматолог очищає зуб за допомогою спеціальних гумок і щіточок, що обертаються на невеликій швидкості. Тільки чиста і суха поверхня може бути запорукою успішної герметизації.

2. Зуб ізолюється ватними валіками від слини. На поверхню зуба на кілька секунд наноситься спеціальний гель, який робить поверхню більш шорсткою, за рахунок чого сила зчеплення силанта з емаллю збільшується

3. Після цього гель змивається водою.

4. На суху поверхню зуба наноситься силант та розподіляється по всіх заглибинах

5. Після того як силант затік вглиб фісури його зсвічують спеціальною лампою

6. Затверділий сілант не повинен заважати при змиканні щелеп. Доктор перевірить це за допомогою копіювального паперу, який покаже ті місця, де є надлишок матеріалу. Зайвий матеріал видаляється обертаючими інструментами.

Довговічність сілантів

За статистичними даними результатів застосування герметиків надихають: збереження герметиків в перші роки досягають 80%, через 5 років -70%, через 10 років -30%. В результаті чого знижується ризик утворення карієсу на 70-80%. Силанти можуть служити і все життя, часто у дорослих пацієнтів можна побачити зуби, покриті силантами, які встановили ще в дитячому віці. Вважається, що герметизація проведена успішно, якщо силанти зберігаються на зубі протягом трьох-п'яти років. Але навіть у разі випадання силантів в більш ранні терміни не можна говорити про невдачу, так як весь цей час силант захищав поверхню зуба від кислотоутворюючих мікроорганізмів і відповідно від карієсу.